INFORMATII GENERALE
Informatii generale despre comuna Bertestii de Jos
Satul a fost infiintat in 1828 de comandantul militar – colonelul Dimitrie Polizu, pe atunci proprietarul mosiei “Polizesti”, impreuna cu arendasul Cap Bun care a mai adus si alti romani de la Mihai Bravu si de la Viziru.Denumirea de Bertesti se spune ca ar fi data dupa numele iezerului “Bertea”, proprietatea unui om bogat “Bertescu”, nume ce a fost dat locului “Berteasca” si a satului.Lacul era situat intre Bertestii de Jos, Polizesti si Gura – Garlutei. Astazi acest lac nu mai exista datorita digului ridicat in ani 1945 – 1949, catre Gropeni. Mosia “Polizu” a fost randuita mai tarziu boierului Styrbei. Intre anii 1864 – 1865 familia Stirbey s-a stabilizat in sat si a construit un conac unde locuia, si alte cladiri mai mici. Conacul, in prezent nu mai exista fiind demolat dupa 1990, insa una din cladirile mai mici exista si astazi, fiind revendicata de mostenitorii printesi Stirbey, ulterior fiind donata Consiliului local si unde exista actualul sediu al Primariei si al Consiliului local.
1.1. Geografie
Comuna Bertestii de Jos este situata in partea de Sud-Est a judetului Braila,fiind traversat de D.J.212 A,artera principala de circulatie,mai cu seama in sezonul cald,care face legatura intre zonele centrale si de est ale tarii cu localitatile de la tarmul Marii Negre.Teritorial,comuna Bertestii de Jos se invecineaza:la Nord – Est – cu teritoriul comunei Stancuta judetul Braila;la Est – teritoriul comunei Marasu,judetul Braila;la Sud teritoriul judetului Ialomita si teritoriul comunei Victoria,judetul Braila;la vest cu teritoriile comunelor Insuratei si Victoia,judetul Braila. Paraul Calmatui margineste satul in partea de N-E, iar la Est, la o distanta de 4 km aflandu-se fluviul Dunarea. Structura populatiei dupa nationalitate : romani – 2.886; rromi – 419. Structura populatiei dupa religie : ortodoxa – 3.263 ;cult penticostal – 42 . Structura populatiei pe sexe: barbati – 1.749;femei – 1.556 Suprafata agricola a comunei – 6.135 ha. din care:- proprietate privata persoane fizice – 6.135 ha. Suprafata de islaz comunal – 655 ha.proprietatea publica a comunei,in Consiliului Local. Satul Bertestii de Jos este asezat in partea de S-E a judetului Braila, la o distanta 56 km de municipiul Braila.. Comuna Bertestii de Jos are o populatie totala de 3165 locuitori fiind formata din satele :
– Bertestii de Jos – satul de resedinta al comunei – 910 locuitori ;
– Bertestii de Sus – aflat la o distanta de 2 km la sud de Bertestii de Jos – 360 locuitori ;
– Gura Calmatui – situat in partea de S-E la o distanta de 3 km de Bertestii de Jos – 356 locuitori ;
– Spiru Haret – sat in nordul comunei, la o distanta de 5 km de Bertestii de Jos – 1539 locuitori
1.2. Invatamant
Pe raza comunei functioneaza:
– scoala cu clasele I – VIII si gradinita la satul Bertestii de Jos;
– scoala cu clasele I – VIII si gradinita la satul Spiru Haret;
– gradinita in satul Bertestii de Sus si in satul Gura Calmatui.
1.3. Sanatate
Pe raza comunei functioneaza Cabinetul Medical Individual dr. Dumitrescu Augusta avand puncte de lucru la Bertestii de Jos si Spiru Haret cu personal format din medic si 2 asistenti medicali.
2.5. Agricultura
Suprafata totala a teritoriului administrative al comunei este de 13.509 ha din care:
– teren arabil – 5.354 ha;
– pasune – 616 ha;
– vii – 114 ha;
– livezi – 42 ha;
– padure 4.864 ha.
Efectivul de animale:
– bovine – 998 cap;
– ovine – 5.240 cap;
– caprine – 437 cap;
– porcine – 1.197 cap;
– cabaline – 532 cap;
– pasari – 1342 cap;
– familii de albine – 130
Obiective turistice:
La 3 km de satul de resedinta bertestii de Jos se afla fluviul Dunarea. In zona administrativ teritoriala se afla o mare parte din Insula Mica a Brailei, pe o suprafata de 21000 ha. La 1 km se afla padurea Viisoara, padure de salcam si stejar, pe o suprafata de 4800 ha.